Planta a fost descoperită de baronul Walter von Saint Paul-Illaire (1860-1910) în munţii Usambara, din estul Africii, pe când era guvernator al Germaniei în provincia Tanganyka. El a găsit câteva specii în anul 1892, pe care le-a expediat în Europa, tatălui său, pentru analiză. Saintpaulia se găsea doar sub forma unor specii şi toate aveau flori albastre. Pe atunci cercetătorii o înmulţeau mai ales prin seminţe. Prin încrucişarea diferitelor specii şi mutaţiile genetice a rezultat bogăţia de violete hibride de astăzi, care aproape că acoperă tot spectrul de culori, de la nuanțele alb-verzui ale soiului LE-Parizhskie Tainy ("Taine pariziene") până la vişiniu închis sau verde, ori până la cele care conţin câte 3 culori pe aceleaşi petale, de exemplu albastru-alb-galben, cum e RS-Zhar Ptitsa. mod de fertilizare: modul in care se foloseste corect ingrasamant incepand de la stadiul de frunza pusa la prins pana la stadiul de violeta matura inflorita: sa incep cu inceputul : 1. frunza pusa la prins in acest stadiu nu folosesc deloc ingrasamant 2. puii au inceput sa iasa folosesc ingrasamant de tipul 15-30-15 ( cifra din mijloc mare contribuie foarte mult la formarea de radacini) foarte diluat, cam 1/8 din cantitatea recomandata, pe romaneste cam un varf de cutit ; 3. puii sunt despartiti de frunza mama cateva sapt. mai folosesc 15-30-15 , pe urma trec la 20-20-20 ...acesta folosit la 1/4 din cantitatea recomandata ( eu pun un varf de lingurita la o sticla de 2 litri de apa) daca treceti puii pe sistemul wick-watering ( pe ata) puneti ingrasamant mai putin, cam 1/8 din cantitatea recomandata :; 4. violeta ajunge la faza de starter - violeta tanara care se pregateste de inflorire aici puteti aplica deja un stimulator de inflorire , cu nr. foarte mare de P( fosfor) .Acesta nu se va aplica la nesfarsit, eu recomand 2-3 sapt. , dupa care se va face pauza si se va trece la modul obisnuit de udare Am sa va prezint o schema de fertilizare folosita de o doamna care este nelipsita de la marile expozitii de violete :) 1. rupeti toti bobocii, pentru a determina producerea de boboci abundenti, cam cu 2 luni inainte de momentul dat 2. schimbati fertilizantul pe care il folositi de obicei (20-20-20) cu unul 15-30-15, cu care veti uda violetele timp de 2 luni 3. pe urma treceti la un fertilizator de tip 10-52-10, 10-60-10, care va produce multi, multi boboci. Nu recomand folosirea acestui tip mai mult de 2 saptamani, deoarece planta nu primeste suficient nitrogen;52 va transforma violeta intr-un buchet de flori. 4. intre timp, puteti folosi emulsie de peste, de alge, regulatori de crestere etc Si inca ceva, variegatele prefera un numar mijlociu mai mare, asta le ajuta sa nu fie prea verzi sau sa isi piarda variegatia.
Udarea violetelor- metoda Wick -Watering ( pe ata)
este un procedeu care asigura urmatoarele avantaje: 1. planta creste mai repede ( ceea ce e grozav :) ) 2. va scuteste de bataia de cap cu udatul...uneori , daca umplu rezervorul, nu mai trebuie sa trec pe acolo 2 sapt. :whew: are urmatoarele dezavantaje: 1. unele varietati sunt prea sensibile la substratul in permanenta umed si sfarsesc prin a putrezi :cry: Substratul folosit : amestec de substrat Florimo de tip A sau universal + 50 % perlit la acest amestec de baza puteti adauga vermiculit , sphagnum, muschi de padure etc. Ata folosita: orice ata subtire, sintetica ( altfel putrezeste), incusiv fasii de ciorap de nylon , desi nu e foarte estetic am inteles ca la magazinele de pescari se gaseste ata sintetica, poate si in supermarketuri sau magazinele de specialitate cum procedam : 1. se trage ata prin fundul paharului ( ghiveciului) si se lasa cam 10 cm sa atarne in afara ghiveciului . Lungimea totala a atei va fi cam 20-25 cm 2.in timp ce tineti cu degetele ata in interiorul ghiveciului, il umpleti cam pe jumatate cu pamantul preparat dupa indicatii 3.acum, ca jumate de ghiveci e plin, rotiti ata , in interior, pe marginea ghiveciului, chiar pe pamant 4. mai adaugati pamant, pe urma faceti o gaura in care asezati planta ( puiul de violeta) 5. mai puneti pamant pana ghiveciul e plin , incercand sa pastrati baza de crestere a violetei deasupra pamantului si , deci, tulpina nu prea ingropata 6. udati bine planta , astfel incat sa se umezeasca pamantul si implicit, ata...si gata, sistemul a pornit :) 7. puneti ghiveciul/paarul pe rcipientul care va fi rezervorul de apa ..puteti folosi caserole de plastic pentru mancare ( gasiti in Metro) sau caserole goale de margarina, iaurt, inghetata.etc folositi un sistem constant de ingrasamant, dar mai diluat ca de obicei, cam 1/6- 1/8 din cantitatea recomandata
Albumul selectat contine subalbume care pot fi accesate din lista de albume din partea stanga.
Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj
Către: carmencosminacovaci
Mesaj:
carmencosminacovaci
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.