6067 poze   101697 vizite
Albume
0 0 0 0 0 0 0 disponibil septembrie   0 0 0 00 0 0 0 0 0 A Tamiana0 0 0 0 0 A jutka0 0 0 0 0 disponibil septembrie 20240 0 0 0 0 noutati0 0 0 0 disponibil pachete puiuti violete0 0 0 a disponibil iunie 20240 a a disponibile Mai 20240 BriD s achi 20190 BriD s achi 20200 BriD s achi 20210 disponibil septembrie 20240 Disponibile 20220 doresc sa schimb0 violete mai 2003-frunze yanasi0 violete martie 2004-frunze yanasi001 Mini violete disponibile01 Disponibile Iunie 20211 Disponibile   1 provizoriu   2 Rezervate 2   8 Rez voineamadalina2022 orhideeachi erikaachi erika 1ACHII 2022   Annie belle   BriD s Juna   BriD s Jurina   BriD s Runa   BriD s Sofia   BriDs Andrea   Charles Martel   cherry flow   Christmas Lollypop   Cote d Ivoire   Golden Buck   hot spot   Ice Tea   Icy Melon   Icy Volga   Masha Gotmanova   Nostalgie   Rebecca Houche   RF s Game of Thrones   RFs Ave Fenix   Sora Theresa   Stans delight   Van Gogh   Vie En Bleu   xA Helena   xA White Angel   yellow feverachimenes-2021   achimenes 2022achimenes-primele incercariAmelanchier lamarckii - Pomul de stafidearbusti gojicambriacattleyaChiriță Vertigo ??ChiritaTamianacymbidium obtinut din semintecymbii mei dragidendrobiumElviraepisciaEvolutii streptocarpusifrunze Olivia 2020   DN Raspberry Liqueur   DS Osa Zvezda   Lyons Minnie - HaHa   Mac s Strawberry Sundae   Persian Lace   SM Shikarnyy Mak   Star WarsHibi obtinuti din semintehibiscusIf s LeahÎnfloririi 2021Înfloririi de toamnalamaiLudisia discolormaxillaria_tenuifoliaMiltonia RegnelliMiltoniopsis HerralexandreMiltoniopsis Maui PrideMini Howeara Mini PrimiN-RondoorhideePaphiopedilumPentru AnemonaRM Blue RibbonSinningia   Amanda s Penny   HCY Merry go Round   Party Dress   Prudence Risley   Stone_s Yuliastreptocarpusi 2016streptocarpusi 2017streptocarpusi 2018streptocarpusi 2019   7549   Barwy Indii   Bristol s Spectacular      Lady Pie   JASKERStreptocarpusi 2020   Maciej 7242   Marylin Monroe   Roma   Trefi 7209   Wow lltrandafiri lia seria 3Vanillaviolete   1 Dorinte Violete   AE Avantiure   Blue Dragon   Blue Tail Fly   Buckeye IceBreaker   Cool Mint   Cupei Doll   EK-Shanchaiskaja Roza   Esckimo Kisses   Genetic Blush   INGRIJIRE VIOLETE      Alan s White Feather   Irish Glen   LE Almaznaya Pil   LE Marina   LE Persikovoe Sinjanie   LE Venskoje Krushevo   LE-Malakhitovaya Rosa   LE-PARNASSKAYA-ROZA   Ma-s soap bubbles   Mac s Callow Carillion   Mac s kup o kindness   N-Avatar   NK Shekspir   Red Summit   Rosie Ruffles   RS - Belissimo   RS Duchessviolete carmendobrescu   AN Rechka Elba   LE Parisian Secrets   Robs Denim Demon   Willodeneviolete fermagramaviolete gabigligorviolete oana981violete voineamadalina

membru din 11 august 2015

Amelanchier lamarckii - Pomul de stafide

Originar din zonele cu climă temperată este un arbore destul de redus ca dimensiuni, ajungând la înălțimea maximă de 4 m. Are un aspect de tufa,la maturitate arată ca o adevărată umbrelă. Fructele au aroma afinelor, iar uscate se aseamana cu stafidele, de aici și denumirea populară de "pomul cu stafide". Se poate cultiva fără prea mare dificultate, iar fructele sunt bogate în vitamina C, fier, cupru și magneziu, fiind cunoscute pentru efectul antiinflamator. Totodată, este un foarte bun remediu împotriva insomniei.
Materiale ecologice, homeopate.
Mijloacele, materialele, ecologice (bio) utilizate în protecția plantelor pot fi considerate echivalentul celor utilizate în medicina homeopată umană căci sunt numai materii naturale și nu provin prin prelucrare industrială, de sinteză. Modul prin care acestea acționează nu este deplin elucidat, dar acest lucru nu prezintă importanță pentru noi. Mai important este faptul că putem fi siguri că acestea nu prezintă toxicitate pentru oameni și animalele din gospodărie și nici chiar pentru fauna sălbatică. La om se apreciază că medicamentele homeopate acționează nu atât printr-o substanță activă cât doar prin informația genetică pe care o poartă căci acțiunea lor este cu atât mai puternică cu cât diluția este mai mare (se ajunge la ppm, adică părți per milion). Un ppm = 1 gr de substanță la 1 tonă de soluție. Produsele homeopate, ecologice, bio etc, de regulă nu provoacă moartea animalelor cu sânge cald, ci în majoritatea cazurilor doar le sperie, le deranjează și le determină să părăsească incinta și astfel plantele sunt salvate de la distrugere. Părțile comestibile ale plantelor tratate cu astfel de produse pot fi consumate aproape imediat după tratament, bine spălate, căci nu este necesar timp de repaus. Majoritatea acestor produse sunt de origine vegetală și au acțiune atât asupra dăunătorilor, dar și asupra agenților patogeni de natură fungică, adică asupra ciupercilor patogene, și chiar fertilizant. Acest lucru este foarte rar întâlnit la produsele alopate, de sinteză industrială. Deloc neglijabil este și faptul că aceste produse, materiale nu costă mai nimic, poate doar efortul de a fi procurate, prelucrate puțin și administrate. Cele mai multe se găsesc în natură, în mediul înconjurător și doar foarte puține trebuie căutate în magazinele specializate în comercializarea produselor necesare pentru protecția plantelor. În rândul produselor ecologice pentru protecția plantelor poate fi introdus și sulfatul de cupru (piatra vânătă), deoarece este un mineral extras din rocă și nu este produs de sinteză. Asemenea produse mai sunt varul, polisulfura de bariu sau sulful folosite și ele în protecția plantelor. Iată o listă, departe de a fi completă, cu materiale ecologice utile în protecția plantelor.
Săpunul de casă sau săpunul neparfumat din care două linguri de fulgi obținuți prin răzuire dizolvați întrun litru de apă călduță (prin agitare) se folosește prin stropirea plantelor contra afidelor (păduchi, pureci de frunze), dar și contra altor insecte consumatoare de frunze sau suc din acestea. Săpunul de casă se mai poate folosi și în amestec cu alte materiale pentru sporirea efectului fitosanitar al acestora.
Detergent de vase – o lingură în 4 litri apă administrat pe timp senin și cald (dar sub 250 C) are efect distructiv asupra afidelor.
Detergent de vase + usturoi; în soluția de mai sus se adaugă soluția obținută din 3 – 4 căței de usturoi zdrobiți care după o puternică agitare urmată de o macerare (lăsare în repaus) de minim 12 ore se filtrează și se amestecă cu soluția de detergent de vase. Are efect nociv atât asupra afidelor, cât și asupra altor insecte defoliatoare mai ales la legume.
Lapte de vacă proaspăt, crud în concetrație de 10 – 30 % are efect bun în combaterea manei la castraveți, dovlecei, tomate, pomi, vie și a altor boli la plantele cultivate.
Lapte de vacă proaspăt, crud în concentrație de 50 % are un puternic efect insecticid asupra majorității insectelor fitofage.
Lapte bătut + făină: în 200 ml lapte acrit se pune o cană de făină de grâu și se amestecă bine. Se adaugă în 8 l apă și se folosește prin stropire contra acarienilor (la modul general – păianjeni) și a altor dăunători la legume și pomi fructiferi.
Zerul de lapte de vacă în aceleași concentrații ca și laptele are aceleași efecte ca acesta.
Soluție de gândaci, melci, omizi etc: o cană din acești dăunători, inclusiv gândaci de Colorado, dine striviți cu un blender care nu se mai utilizează în bucătărie, amestecată cu 2 căni de apă. După filtrare se aplică pe plante contra oricăror dăunători foliari. Se pare că aceleși rezultate se obțin prin incinerarea (arderea) unei căni din aceiași dăunători și apoi introducerea cenușei rezultată în două căni de apă.
Zeama de varză acră cu atât mai diluată cu cât este mai sărată se folosește prin stropirea pe coloniile de păduchi de frunze.Atenție – nu se stropește toată planta, ci doar colonia de insecte.
Soluția de sare de bucătărie grunj realizată din două linguri de sare dizolvată în 4 l apă se folosește la combaterea viermilor verzei.
Atenție – nu faceți tratamente pe căldură peste 250 C căci riscați defolierea plantelor tratate. Este recomandabil ca anticipat cu cel puțin 24 ore să faceți proba pe o mică porțiune de plantă. Toate produsele acestea se folosesc imediat ce au fost realizate, întârzierea poate duce la alterarea lor cu efecte nedorite.
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image

Comentarii album • 5
sylvia 8 iulie 2020  
pana la urma se folosesc la ceva fructele ?
Raportează
carmencosminacovaci 22 octombrie 2018  
Da .Am.
Raportează
carodum 21 octombrie 2018  
Buna ziua! Averi puieti?
Raportează
carmencosminacovaci 8 iunie 2016  
Da .Pozele sunt facute la mine in gradina.Este al treilea an.A rodit din anul trecut.Si suporta foarte bine iarna noasrra.
Raportează
FELICITA 8 iunie 2016  
Creste si la noi? Rezista la ger?
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.